Sunday, June 27, 2010

chicken chop with mushy gravy~

salam..arini nak kongsi satu lagi resepi..tapi resepi ne bukan saye lah yg buat..ne kak hawa ngan auli yg buat..saye cume potong carrot ngan goreng fries aje..tp memang mantap la jugak resepi dorg ne..kre kalo nak bukak kedai boleh lah kot..hehe..okay..ne resepi die..deep fried chicken chop with mushroom gravy..




bahan-bahan untuk chicken chop:
4 ketul ayam bahagian paha(debone)
1/2 cawan tepung gandum
sedikit black pepper
sedikit white pepper
sedikit garam
sedikit bread crumbs
2 biji telur

bahan-bahan untuk mushroom gravy:
2 tablespoons butter
2 tablespoons tepung gandum
1 cube chicken stock
1 can mushroom
2 cups fresh milk(act tak sure sgt sbb biase men sesedap rase je letak..)
1 tablespoon soya ketchup
blackpepper(sesedap rase)

bahan-bahan tambahan:
carrot(potong n celur)
fries(goreng la)

cara-cara:

bersihkan ayam.then campurkan tepung gandum, blackpepper, white pepper, and garam dalam satu bekas. kemudian dalam bekas lain pukul telur. salutkan ayam dengan tepung. kemudian celup ayam kedalam bekas berisi telur. then salutkan ayam tu ngan bread crumbs. gorengkan ayam dalam minyak panas sehingga warna keemasan.

untuk mushroom gravy, panaskan butter.kemudian masukkan chicken cube.kemudian masukkan tepung dan goreng hingga tepung berwarna kuning keemasan. kemudian masukkan susu dan kacau smpi sebati..pastikan tiada gumpalan. then masukkan mushroom n soya ketchup.masokkan juga blackpepper dan garam sesedap rase.masak sehingga mendidih.boleh tambah air kalo tanak pekat sgt.

hias dengan carrot dan fries.taraaa.bole makan dah.selamat mencuba.





1 si pengulas masakan:

Anonymous said...

hoi!!
duk jerman nk blaja ke nk jd chep?
hahaa..
misss u la babe!




~aki~
[mls nk log in]

Post a Comment

tanyelah kalo ragu2..:)