Thursday, June 3, 2010

pulut kuning hening~

salam n selamat sejahtera..aritu tah mcm mane saye rase mcm teringin gle nak makan pulot kuning..mcm org mengandung mengidam nak mkn mcm2..mcm tulah saye..haha..but dun get me wrong okeh..saye tidak mengandung or ape2 yang sewaktu dengannya..mungkin sebab dah lama tak makan kot..jadi teringin..

jadi untuk memenuhi keinginan makan pulut kuing itu, saya pon godek2 la resepi kat google..n jumpa kat mesra.net rasenye..tak ingat la pulak tapi memang simple resepi die..ingat mcm susah sgt..btw saye memang suke ubah resepi sket..sebab kat sni kadang2 barang tak cukop lengkap macam kat malaysia jadi terpakse la ubah resepi..so ni lah resepi yg saye gune tym buat pulut kuning tu..

ne lah pulut kuning yg saye masak tu..without kari sebab kari belum masak tym ne..huhu


bahan-bahan:
2 kg beras pulut
serbuk kunyit sesedap rase
air untuk rendam beras pulut(amount agak sampai tutup sume beras pulut yg direndam)
1 liter santan dalam kotak
daun pisang
sedikit garam
pengukus(saye gune pengukus yg ade kat periuk nasi je)

cara-cara:
mula rendam beras pulut dalam periuk ngan air dan kunyit..rendam 1 jam pon dah okay..express sket..huhu..boil water dlm periuk nasi..sementara itu,susun daun pisang kat periuk pengukus..masukkan beras pulut sampai 3/4 periuk..bila air dah menggelegak, kukus beras pulut tu sampai setengah masak(kre2 15 minit kot)..then gaulkan pulut yg separuh masak tu ngan santan n garam..pastikan amount santan tu just nice je ngan amount pulut..jangan sampai berair or berkuah..then tanak lagi pulut tersebut sampai masak(kre2 20 minit kot)..tadaaa...da siap..pulut ne sedap mkn ngan kari or rendang..resepi kari or rendang??nex tym lah yeh..hoho..selamat mencuba lah..huhu

3 si pengulas masakan:

Ameera Fatin's Kitchen said...

weyh aku nak carik pulut la pasni!! haha

paen said...

ain,aku baru makan semalam pulut kuning,roti jala +kari ayam. sedap.xsangka plak ko ngidam.wee;p

chokio_nia said...

fatin: cari jgn tak cr..haha
paen: takpe..da mkn da..hehe

Post a Comment

tanyelah kalo ragu2..:)